Gør haven klar til de tidlige kartofler

Tidligere kartofler der gøres klar til tidlige kartofler

Èn af årets allerførste havesysler er, når det er ved at være tid til at gøre klar til at lægge de første, tidlige kartofler i jorden.

Vores forberedelser starter – lidt afhængigt af vejret, selvfølgelig – i slutningen af februar eller starten af marts.

Dels er det på dette tidspunkt at jeg tager en af årets første ture til planteskolen for at købe læggekartofler. Det er altid en fest! For mig, fordi jeg elsker fornemmelse af forår, der altid er ved at komme ind på en god planteskole – og for ungerne fordi de som regel bliver bestukket med is, så de opfører sig ordenligt, mens mor kigger på den ene læggekartoffel efter den anden, før jeg beslutter mig for, hvad vi skal satse på dette år. Som regel vælger jeg en tidlig sort og en middeltidlig sort, og den tidlige sort bliver lagt til spiring i en lav og åben papkasse i bryggerset med det samme. Det er en masse anbefalinger mht lys og temperatur, men som regel går det fint med bare at lægge dem derude. Jeg har aldrig oplevet, at de ikke spirede fint.

Men marts er også dér, hvor jeg typisk får hentet alt det møg fra naboens heste, som jeg hver sommer lover mig selv at få hentet i efteråret. Det ryger så op i det udvalgte bed og derefter lægger jeg en gennemsigtig presenning over bedet. Både presenning og møg er med til at varme jorden op, så den bliver klar til læggekartoflerne lidt tidligere, end den ellers ville blive det.

Selve læggekartoflerne er jo lidt af en videnskab. Personligt er jeg ikke den, der går allermest op i sorter, men som sagt elsker jeg at kigge på de mange sorter på planteskolen og holder nogenlunde styr på, hvad jeg køber fra år til år, så jeg kan eksperimentere lidt i det små. I år forsøger jeg med Solist, som er en meget tidlig sort, som jeg ikke har prøvet før.

>> Er du helt ny i haven? Kom på online kursus her

 

I sidste weekend fik jeg så lagt de først 7-8 kartofler. Jeg tager altid dem med de længste spirer, da det er bedst at få dem i jorden, inden de bliver så lange, at de knækker på vejen, Vejrudsigten meldte om frostvejr de næste mange nætter, så jeg turde ikke tage chancen med flere kartofler end dem. Ikke fordi frosten slår dem ihjel, men den slår dem tilbage, hvis de har nået at spire op over jordens overflade. Nu lover vejrudsigten så, at der ikke kommer frost den næste uge tid, så enten i morgen eller på en lidt lunere dag i løbet af ugen kommer de sidste i jorden. Selvom jeg gerne vil have tidligere kartofler, er jeg dog ikke så fanatisk, at jeg synes det er fedt at fryse både ører og næse af i forsøget på at lægge dem så tidligt, som muligt 😉