Hurra for højbede

Da vi købte gården her for snart syv år siden, havde de tidligere ejere fuldstændig opgivet at have en køkkenhave, fordi jorden var så elendig. Men som de naive københavnere, vi jo var, så gik jeg straks i gang med at flå lidt græsplæne op og så et eller andet. Kan ikke engang huske, hvad det var. Men det blev heller ikke til noget.

 

Så prøvede jeg at flytte haven et andet sted hen. Op på den gamle mark. Den udgjorde omkring 300 m2,  og jeg lugede, gravede, rev, skovlede og jordforbedrede flittigt gennem de følgende tre år. Stadig uden noget synderligt held. Vores jord består af et lille bitte muldlag på ca 5-10 cm, så et stenhårdt lag ler og derunder det rene sand.Så intet næring eller vand bliver ved planterne, som heller aldrig bliver stærke nok til at bryde igennem det hårde lag.

 

Men så faldt jeg over nogle bøger om højbede og en dag sagde Dennis, at det syntes han egentlig bare, vi skulle prøve – selvom det er et stort arbejde at lægge haven om. Vi har også kun nåede 6 bede indtil nu – og mangler tre – men det er den bedste ide, vi nogensinde har fået. Nu kan vi styre jorden. Den får det muld og gødning (fra kaninerne), som den skal have og år for år bliver den bedre.

 

Samtidig er det også fedt ift. lugning. Du kan tage et bed af gangen, så opgaven bliver aldrig uoverskuelig. Og det er også lidt nemmere at forklare ungerne, hvor de ikke må gå – det er så til gengæld en hel del sværere med kattene, som elsker at være med i haven, men ændrer sig nok aldrig 🙂