Opskrift: Gammeldags lakridsbolcher

Har du nogensinde prøvet at være på besøg hos en bolchefabrik? Så kan du sikker også huske oplevelsen af lune, netop tilberedte bolcher. Stadig lidt bløde. Lidt lune. Og helt vildt lækre. Men du behøver ikke en fabrik – du kan sagtens lave dem derhjemme…

 

Da vores store pige, Maria, havde en ven hjemme på weekend, valgte jeg at investere i en bolche-fremstillings-sæt hos Panduro Hobby. Tænkte, at ungerne ville synes, det var meget sjovt selv at lave bolcher, men der tog jeg så fejl – de ville hellere se Spider-Man i fjernsynet.

 

Til gengæld ville de meget gerne spise bolcherne og havde en fest med at pakke dem i små poser, som de ville forære til Gud og hver mand. Super hyggeligt.

 

Når man køber sådan et sæt, får man alt det med, man skal bruge. Det koster i omegnen af 500 kr, og man kan lave mange, mange bolcher med det, men man skal nok ikke gå for dybt ned i at sammenligne kiloprisen på bolcherne med dem, du kan købe i Netto. Man skal lave dem, fordi man har lyst til at hygge med det.

 

Her for nyligt lavet jeg de lakridsbolcher, som dukan se på billedet. De blev supergode! Hårde nok til at knække en tnad og samtidig seje nok til også at hive plomben ud – om man så må sige. Så lidt farlige ift tandlægeregningerne, men helt og aldeles vanedannende!

 

Opskrift på almindelig bolchemasse iflg Panduro Hobby:

1 dl vand

450 gram strøsukker

2 dl druesukker

 

Det er basis for mange typer bolcher. Dukan også lave dem sukkerfri og med glukose, men det kan du læse meget mere om i Panduros bolche-koger-guide, som vist koster i omegnen af en tyver. Du kan sikkert også finde flere opskrifter på nettet.

 

Sådan gør du:

Tilsæt først vand, derefter sukker og til sidst druesukker. Kog først blandingen under låg. Når den har kogt 1-2 minutter fjernes låget ogmassen koger videre. Du må ikke røre i massen. Når den rammer en temperatur på omkring 162 grader tager du masse af varmen og hælder den ud på en bolchemåtte af silikone.

 

Tilsæt så 4 spsk lakridsekstrakt og 2 spsk salmiaksalt ved at si den ned i midten af bolchemasse og fold så massens hjørner ind over pulveret i midten. Sådan bliver du ved, til det hele er godt blandet sammen, og så snart, du kan røre ved massen med fingrene, kan du klippe eller forme bolcherne. Men pas nu på – det er meget varmt til at begynde med – og så snart det er kølet af, bliver det meget hurtigt hårdt. Så man skal være hurtig med at former. Jeg klipper altid – det er nemt og hurtigt.

 

Til sidst kan bolcherne rulles i lakridsekstrakt.

 

Yummi!