Opskrift: hjemmelavet Hyldebærsaft

Er man blevet godt forkølet og hoster man dag og nat igennem, så er der intet, der slår en gang hyldebærsaft. Hyld har feberstillende egenskaber, er slimløsende og kan lægge en dæmper på en slidt og hostende hals. Desuden indeholder hyld antioxidanter, som er med til at styrke immunforsvaret.

Så en gang hyldebærsaft er ikke sådan at kimse af, og hér på gården er vi faldet pladask for den. Når det er koldt udenfor og vi måske går og hoster lidt, så drikker vi et glas, hvor vi som regel har blandet en del hyldebærsaft med en del kogende vand. Det lindrer og gør godt.

Har hosten hærget i flere nætter, supplerer vi (til de voksne) med et ordentlig skvæt mørk rom. Drikker man et par stykker af dem, skal man nok få både sovet og sendt hosten på retur … meeen man skal nok lige sørge for, at man ikke skal ud og køre bil alt for tidligt næste dag 🙂

Opskriften på hyldesaft er meget nem. Jeg har engang købt en gammel Thekla saftgryde for 100 kr på Den Blå Avis, og det gør alting meget nemmere. Men har du ikke sådan en gryde, så er det nu heller ikke særligt besværligt. Så skal det hele bare sies – og i nogle opskrifter tilfører du først sukker efter, du har siet. Her smider du bare det hele sammen i Theklaen:

1 kurv fuld hyldebær med stilke og hele molevitten. Det svarer til gryden fuld i Theklaen og er nok omkring 1 1/2 – 2 kilo. Du kan selvfølgelig godt skylle dem, men jeg ryster normalt bare evt. snegle og biller af, og så er dét ligesom dét.

Dertil:

4 æbler, skåret lidt ud, men gerne med skræl

2 tsk fuld atamon (kan udelades, hvis du henkoger)

Skal og saft fra 1 økologisk citron

1 kilo sukker

Det hele koges i omkring 45 minutter og hældes så på skoldede flasker, og så er det klar til at gemmes. Jeg henkoger ofte, men har i år hældt Atamon i. Det kan jo falde mange for brystet, da det ikke er en naturlig tilsætning, men jeg har da overlevet brugen af det indtil videre, så jeg satser på, at det også går denne gang 🙂 Man kan også fryse saften ned i plastflasker, hvis man vil det – så behøver man heller ikke Atamon.

Som regel laver jeg nok til det meste af vinteren og har ingen problemer med holdbarheden.

 

Velbekomme!