Opskrift: Hjemmelavet hyldeblomstsaft

Lige nu blomstrer hylden overalt og udover at det er er smuk syn med en helt fantastisk duft, så er hylden i sig selv også helt fantastisk. Den vokser og vokser, stort set lige meget hvad, du gør ved det – hvilket selvfølgelig er lidt irriterende, hvis man gerne vil af med et hyldetræ, men det skla man måske under alle omstændigheder tænke lidt over, om man skal. I gamle dage mente hekse og andre kloge mennesker med forstand på naturen, at man ikke skulle slå en hyld ihjel, fordi den havde helt særlige kræfter og beskyttede ens hus og ejendom.

Om det holder stik, skal jeg ikke gøre mig klog på, men jeg kan lide tanken om, at alting ikke bare er dét, man ser ved første øjekast, så jeg mumler altid et lille, stille tak til Hyldemor, når jeg plukker hendes blomster. Ungerne tror vist, jeg er tosset, men jeg synes altså, det er en meget hyggelig ting at gøre.

Så er det på plads.

Hyldeblomstsaft er efterhånden blevet vildt populært selv at lave, og det er nok ikke mindst fordi det faktisk er virkelig let at lave. – Og så kan saften bruges til rigtig meget. Til saftevand, selvfølgelig, men også sammen med champagne eller asti, til at lave is på, lave en meget frisk eddike og til at dryppe over en salat. Sikkert også til tusind andre ting.

Opskriften er temmelig standard. Du tager:

50 hyldeblomster uden alt for meget stilk 3 økologiske citroner skåret i tynde skiver 3 spsk citronsyre, som du kan købe i supermarkedet 2 kilo sukker, evt. rørsukker 2 liter vand

Skyld hyldeblomsterne og læg dem i en stor gryde sammen med citronerne og citronsyren. Kog vandet og hæld det over.Tilsæt så sukkeret og rør rundt, til det er opløst. Herefter skal saften stå og trække i omkring 3 dage – rør i det en gang eller to om dagen.

Herefter sies saften og hældes på flasker, der er grundigt skullede og skoldede. Det kan klares ved at vaske dem på mere en 60 grader i opvasken eller ved at vaske dem grundigt og så skylle dem i kogende vand.

  • nsker du at saften skal holde mere end en lille uge i køleskabet, skal du enten tilsætte 2 tsk atamon til blandingen eller også skal du henkoge dem. Med atamon kan de holde et halvt års tid – med henkogning snildt et år. Du kan også droppe atamon og henkogning og bare fryse det ned i stedet for – så kan det holder nogle måneder.