Opskrift: Saft med jordbær og hyldeblomst

En helt fantatisk måde at bruge hyldeblomst og jordbær på er at lave saftevand af dem. Saften smager fantastisk, enten blandet med almindeligt vand, med danskvand, med champagne eller kogt ind til en sirup ovenpå f.eks vanilleis. Og ungerne elsker den smukke, klare røde farve.

Jeg laver altid 4-5 liter, for det bliver med garanti drukket hen over sensommer og efterår. Opskriften er meget enkel og minder om den klassiske hyldeblomstsaft:

Det skal du bruge for at lave ca. 1 1/2 liter: 500 gram jordbær 15 klasser hyldeblomst 1 økologisk citron 15 gram citronsyre 1 kilo sukker, gerne rørsukker evt. atamon

Ryst hyldeblomsterne fri for evt. biller og andet stads og læg dem i en stor beholder, f.eks en stor suppegryde. Klip også de værste stilke af – stilkene kan nemlig gøre saften bitter.

Jordbærrene renses og skæres i halve eller kvarte, alt efter størrelse.

Citroner skæres i tynde skiver. Husk det skal være økologiske citroner, så der ikke siver sprøjtegift ud i saften.

Smid det hele op i gryden, og hæld sukker og citronsyre over. Kog så vandet, og hæld også dét over, og rør rundt, så sukkeret opløses helt. Tilsæt evt 1-2 tsk atamon, hvis du gerne vil gøre det ekstra holdbart.

Lad saften stå og trække i 3 dage. Rør i gryden et par gange hver dag. På den sidste dag sier du saften gennem et saftklæde eller en stofble el.lign, og hælder den så på skoldede, helt rene flasker.

Personligt plejer jeg at henkoge saften – så holder den gerne et år eller mere. Nøjes du med at bruge atamon, kan den holde nogle måneder. Og uden atamon en uges tid i køleskabet.