Så er haveplanen klar

Hvert år i det meget tidligere forår – og det er som regel, når de første erantis er dukker op og der har været bare en enkelt dag med lidt sol og mildt vejr – går jeg i gang med at lave en haveplan.

En haveplan er for mig en simpel tegning over haven og over, hvordan den skal se ud i år. Hvad skal det plantes hvor. Som du måske ved, så kører jeg med højbede herude på gården, fordi den almindelige jord er alt for dårlig til at få noget til at gro i. Min haveplan går så ud på at finde ud af, hvad jeg skal have i de enkelte bede.

I år har jeg som normalt fordelt diverse planter og frø, men da vores jordbærbed måtte nedlægges sidste år og vi endnu ikke har fået pløjet op til at lave et nyt og større, står der en masse jordnærplanter i flere af højbedene. De fylder og tager plads for andre ting, så derfor må jeg i år plante græskar og nogle af vores kartofler i små bunker af hestemøg, som jeg har lagt på marken. Jeg ved ikke, om det kommer til at virke på den måde, men nu prøver jeg – og jeg skal  nok fortælle om forsøget hen ad vejen 🙂

Haveplanen giver mig også et overblik over, hvilke bede, der skal tages i brug hvornår, og det giver mig mulighed for at planlægge f.eks hvornår jeg graver møg eller kompost ned i de enkelte bede. Skal bedet tidligt i brug, skal det have møg meget tidligere for at det kan nå at kompostere  og kommer jeg lidt sent i gang, skal det hellere have velomsat kompost. Det er lidt af en videnskab hvad man skal bruge hvornår, men en tommelfingerregel er, at jo kortere tid, der er til du skal så eller plante, jo mere omsat skal koposten være. Selve omsætningen tærer nemlig på jordens kræfter og efterlader mindre saft og kraft til det planterne.

En haveplan kan være super detaljeret eller hel simpel. Min er forholdsvist simpel, og bliver som regel justeret hen ad vejen, fordi der lige opstår en ledig meter, hvor jeg kan så lidt dild eller koriander eller spinat, Så jeg følger den ikke regelret … Men følger den dog nogenlunde. Den er nemlig også god til at huske mig på, hvad det egentlig er, jeg har sået hvor (inden det kommer op, selvfølgelig), og den er også god til – år efter år – at huske hvor f.eks kartoflerne stod, så jeg ikke planter det samme oven i hinanden år efter år. Jorden har nemlig bedst af, at man skifter lidt rundt.

Helt konkret består min haveplan af en oversigt, som den du kan se på billedet. Hvert højbed har så fået sit eget nummer, 1,2,3… osv. Pp de efterfølgende sider skriver jeg så mere detaljeret om, hvad der skal sættes i det enkelte bed og hvor meget plads, det sådan cirka skal have. Hele haveplanen er skrevet ind i min havedagbog, så jeg år for år kan bladre tilbage og se, hvordan jeg gjorde året i forvejen. Hér skriver jeg også noter til mig selv (hvis jeg husker det), hvis der er noget, jeg skal være opmærksom på til næste år.